Jacqueline Kouwenhoven

Jacqueline en Jake
Jacqueline en Jake

Voor degene die mij, Jacqueline, niet kennen stel ik me hier graag even voor. In 1959 ben ik in Wateringen geboren en de eerste kennismaking met Afrika kregen wij in de familie door twee ooms die als missionarissen en Tanzania werkten. Door hun verhalen hoorden we over dat toen verre en vreemde continent en de meegebrachte souvenirs werkten op onze verbeelding.

De eerste gelegenheid om Afrika te bezoeken kreeg ik in 1980 toen ik na mijn studie als verpleegkundige voor twee maanden het Pandipieri Centrum in Kenia bezocht. Op 24-jarige leeftijd ben ik in 1983 na een langdurige voorbereiding als leken-missionaris naar Kameroen vertrokken waar ik bijna vijf jaar voor het bisdom van Ngaoundere in de gezondheidszorg heb gewerkt. In Kameroen heb ik mijn echtgenoot, John Fox uit Ierland, leren kennen die er als leraar Engels werkte. In 1988 vertrokken we uit Kameroen en vonden we datzelfde jaar nog een plaatsing in Mali, waar ik drie jaar als ontwikkelingssamenwerkster in een gezondheidsproject van de overheid werkzaam was.

Eenmaal terug in Europa bleef Afrika mij bezighouden en heb ik lang gezocht naar een mogelijkheid om mijn idee├źn en ervaringen met zowel de missie als ontwikkelingssamenwerking een nieuwe vorm te geven. Het Eva Demaya Centrum, in samenwerking met de Stichting, is deze nieuwe vorm en ik ben intens dankbaar dat ik, met John, de kans krijg dit alles te realiseren. Het is een enorme uitdaging om het Eva Demaya Centrum op te bouwen en alle activiteiten en projecten goed uit te voeren.

Het is met de steun van alle betrokkenen in zowel Nederland als Malawi dat de realisatie van het Eva Demaya Centrum mogelijk is en ik bedank hen dan ook van harte!