Berichten

16de Eva Demaya Wandeltocht in alle opzichten geslaagd

De 16de Eva Demaya Wandeltocht op zaterdag 18 maart was in alle opzichten een geslaagd evenement. Het was heerlijk wandelweer, het aantal deelnemers was ruimschoots hoger dan de afgelopen jaren en de wandelaars waren vol lof over het gevarieerde parcours en de koffiestops.

Al ruim voor de officiële aanvangstijd van 9:00 uur meldden zich de eerste enthousiaste wandelaars voor de langere afstanden in de aangename ambiance van de tropische kas van Fachjan Project Plants in Honselersdijk. Al snel stond er een flinke rij voor de inschrijfbalie, om het inschrijfgeld te voldoen en de routebeschrijving in ontvangst te nemen. Pas rond 13:00 uur vertrokken de laatste gegadigden vanaf het terrein van Fachjan voor hun wandeling.
 
De wandelaars volgden elk een van de vier verschillende, geheel bewegwijzerde routes. Bij de eerste koffiestop waren de wandelaars te gast bij het Veevoederbedrijf Bom, in de Wateringse molen Windlust. Alle lopers kwamen hier langs, dus het was voor de aanwezige vrijwilligers een hele klus om voor iedereen de koffie, thee en koek te verzorgen. Na de molen liep de route langs het Wateringse openluchtzwembad De Waterman en de Bovendijk richting Zwethzone.
 
Voor de deelnemers van de twee langste afstanden was er een tweede koffiestop, bij het bedrijf Ander Hout, aan de Lotsweg in Den Hoorn. Een aantal lopers nam de tijd voor de aangeboden rondleiding, wat zeer werd gewaardeerd.

In totaal heeft de organisatie 467 deelnemers verwelkomd, waaronder vier sportieve kinderen. De 12,8 kilometer is met 200 deelnemers het populairst, gevolgd door 112 op de 6,3 km, 87 voor de 18,8 km en 68 deelnemers voor de 24,5 km. Gezamenlijk is een afstand van bijna 6600 km gelopen, waarmee de afstand van 7505 km tussen Honselersdijk en het centrum in Malawi behoorlijk is benaderd.

Door de bijdragen van sponsoren en vrijwilligers zijn de kosten voor deze bijzondere wandeldag bijzonder laag. Door twee sponsoren waren koffie, thee en koek dit jaar geheel gratis voor alle deelnemers. In totaal heeft de wandeltocht een bedrag van bijna € 4700,- opgebracht en dit bedrag komt geheel ten goede aan het Eva Demaya Centrum in Malawi.

Bijzonder veel dank gaat uit naar de organisatoren van de wandeltocht en alle vrijwilligers die de hele dag in touw zijn geweest om de wandelaars een fijne dag te bezorgen.
De 16de Wandeltocht is voor zowel organisatie, vrijwilligers én lopers de allerlaatste tocht.
Omdat het Eva Demaya Centrum door oprichtster Jacqueline Kouwenhoven overgedragen gaat worden aan een organisatie uit een ander land, zal de fondsenwerving vanuit Nederland stoppen.
De organisatie van de Wandeltocht dankt daarom alle betrokkenen en alle deelnemers die de afgelopen 16 jaar met hun deelname het Centrum in Malawi hebben gesteund.
 
De wandeltocht van 2023 werd met ruimte, middelen of donaties ondersteund door:
• Fachjan Project Plants
• Technokas
• Loodgietersbedrijf Ben Overgaag
• Uitzendbureau Duijndam
• Veevoederberdrijf Gebr. Bom (Molen Windlust)
• Ander Hout, Lotsweg Den Hoorn
• Trefzeker Verhuur
• Bouwkundig teken- en adviesbureau Willemsen
• EHBO’ers Leo en Annelies Jutte

Wandel mee voor Eva Demaya op 18 maart

Wandelaars kunnen weer uitkijken naar de Eva Demaya Wandeltocht, die op zaterdag 18 maart 2023 voor de 16demaal wordt georganiseerd.

De verschillende afstanden van de Eva Demaya wandeltocht ( 6, 12, 18 of 24 km) gaan langs leuke plekjes dwars door het Westland en zijn goed bewegwijzerd. Alle routes zijn ook geschikt beoefenaars van Nordic Walking.

Voor deelname is geen voorinschrijving of reservering nodig, inschrijven is uitsluitend mogelijk op de dag van de wandeling, op de startlocatie bij Kwekerij Fachjan, Harteveldlaan 6, 2675 LE, Honselersdijk (op loopafstand van een bushalte van lijn 30).
De start is tussen 9.00 en 13.00 uur, inschrijven voor de 24 km kan tot 12.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 3,– voor kinderen t/m 12 jaar. Alle baten van de wandeltocht komen ten goede aan de activiteiten van het Eva Demaya Centrum in Malawi.
 
 
 
 
 
 
De startlocatie van de wandeltocht is als vanouds in de prachtige tropische plantenkas van Fachjan. Er is een gezellig terras ingericht tussen de palmbomen, waar u vóór en na uw wandeling even heerlijk kan bijpraten en bijkomen onder het genot van een drankje.
Op de wandelroutes zijn ook enkele koffie- of theestops ingericht, de organisatie wil nog niet verklappen waar die zijn.

De Eva Demaya Wandeltocht heeft veel vaste deelnemers, maar de organisatie hoopt ook vele nieuwe lopers te mogen begroeten. Al jaren is het een mooi streven van de organisatie om met alle wandelaars tezamen de afstand van 7.505 km te wandelen, de afstand van Kwintsheul, waar de stichting Eva Demaya is gevestigd naar Rumphi-West, waar het Eva Demaya Centrum in Malawi staat. Het zou prachtig zijn als die afstand bij de 16e editie ook echt wordt gehaald. Dus kies dit jaar eens voor een langere afstand, of neem meer wandelvrienden mee!

Deze informatie over de wandeltocht is ook te vinden op de site van wandel.nl (https://www.wandel.nl/evenementen/evademayawandeltocht/ .
Nadere informatie over het Eva Demaya Centrum is te vinden op www.evademaya.nl.

Fachjan kan ook bezocht worden tijdens ‘Kom in de Kas’ op 1 en 2 april 2023. Zie https://www.komindekas.nl/locaties/westland/.

Tien jongeren geslaagd voor beroepsopleiding

Ook dit jaar werd door het Eva Demaya Centrum een beroepsopleiding voor 10 jonge (tussen de 19 en 25 jaar) mensen georganiseerd. De studenten worden gekozen uit de omringende dorpen, via de daar aanwezige gemeenschapscommittees met goedkeuring van de plaatselijke chief.
De geselecteerde jongeren hebben geen van allen middelbaar onderwijs gevolgd of specifieke vaardigheden waarmee ze kunnen voorzien in hun levensonderhoud.
Dat maakt dat ze kwetsbaar zijn om in behoeftige omstandigheden te raken, met allerlei daaraan gerelateerde problemen.
De beroepsopleiding die het Centrum hen aanbiedt is een exceptionele kans voor de gekozen studenten om een beroep te leren, dat ze zelfstandig kunnen uitvoeren of waar ze een bedrijfje mee kunnen beginnen. De training is bedoeld om hen te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om in de toekomst economisch zelfstandig te worden. Het is de bedoeling dat deze jongeren hun beroepsactiviteiten zullen aanbieden in hun eigen dorpsgemeenschappen, hun dorpsgenoten kunnen hun diensten kopen.

Er waren dit jaar 4 studentes voor de coupeuse-opleiding en aan de opleiding tot fietsmonteur deden 6 jonge mannen mee. Het voornaamste deel van de opleiding bestaat uit praktijklessen. Het laatste deel van de opleiding is een korte cursus business management.
De opleiding voor de coupeuses duurde 6 maanden, van april tot en met oktober. De opleidng voor fietsmonteur duurt 3 maanden en wordt 2 maal achter elkaar gehouden voor elk 3 studenten. Na het afronden van het praktische deel kregen alle studenten gezamenlijk een week lang lessen in business management, gegeven door Mr Simbeye uit Rumphi District, die in dienst is van het Malawiaanse ministerie waar onder andere sociale zaken onder valt.
De bedrijfskundige lessen gingen onder andere over hoe een bedrijf gerund kan worden, hoe productiemaatstaven en kwaliteitsmetingen gebruikt kunnen worden, hoe productiekosten en verkoopprijzen te berekenen en hoe een goede boekhouding gevoerd moet worden.

Het was dit jaar lastiger dan anders om de beroepsopleiding te financieren, omdat de kosten van levensonderhoud van de intern verblijvende studente en ook de prijzen van trainingsmaterialen en de benodigde gereedschappen en materialen voor de starterpakketten in een korte tijd sterk zijn gestegen.
Toch is het de medewerkers en opleiders gelukt om het hele trainingsprogramma te voltooien, zonder vertraging en zonder uitvallers. Dat alles is zeker een compliment waard.

Toch ontkwam het Centrum niet helemaal aan bezuiniging en is er geen feest voor de geslaagden georganiseerd.
De studenten ontvingen hun certificaten en starterpakket in een kleine formele bijeenkomst, waarbij uiteraard het fotomomentje van groep 2022 niet mocht ontbreken. Want wat hadden de dames hard gewerkt aan hun prachtige outfit!

Feest voor het 20-jarige Eva Demaya Centrum

Het 20 jarige bestaan van het Eva Demaya Centre is op zaterdag 6 november op een gezellige manier gevierd met zang en dans en toespraken en drama, in aanwezigheid van genodigden, belanghebbenden en de inwoners van Luviri.
Onder de actuele situatie van de Covid-pandemie, met een beperkt aantal gevaccineerden in Malawi, was het nodig om de festiviteiten iets bescheidener van omvang te houden dan bij de vorige lustrums, van het 15 en 10 jarig bestaan. Er waren deze keer geen vertegenwoordigers van de Nederlandse stichting aanwezig.


De aanwezigen konden genieten van de activiteiten en optredens die de rijkdom en verscheidenheid van de Tumbuka-cultuur in zijn verschillende vormen toonden. De toespraken zijn daarin een belangrijk onderdeel. Verschillende (dorps)hoofden en vertegenwoordigers van gezondheids-, onderwijs- en sociale diensten waarmee het Centrum samenwerkt, benadrukten in hun speeches zowel de uitdagingen waarmee mensen en medewerkers worden geconfronteerd als de vele successen die het Centrum in de afgelopen 20 jaar heeft behaald. En het Centrum kan er heel trots op zijn dat de naam Eva Demaya in heel Malawi bekend is en gerespecteerd wordt.
 
Alom wordt erkend dat prestaties en resultaten niet mogelijk zouden zijn geweest zonder de talenten, toewijding en het harde werk van Jacqueline als stichter en directeur, van haar managementteam, de Board of Trustees, van medewerkers op het Centrum en in Mzuzu. En dat achter dit harde werk het altijd weer donateurs en vrijwilligers waren die hun betrokkenheid en sympathie met de projecten in Malawi lieten blijken door geweldige fondsenwervende acties en hun financiele giften gedurende al meer dan 20 jaar.

Update Covid-19

Covid-19 steekt in Malawi weer de kop op. Er is een sterke toename van het aantal besmettingen en helaas ook van het aantal overledenen sinds december. Er zijn zorgwekkende Covid-uitbraken gemeld op een aantal (kost)scholen. Als gevolg daarvan zijn alle scholen in Malawi weer dicht.
Sinds 20 januari zijn de maatregelen tegen Covid-19 weer aangescherpt. Die maatregelen behelzen op dit moment (nog) geen volledige lockdown. De overheid probeert de juiste balans te vinden tussen de gevaren van het zich snel verspreidende virus (eveneens met de nieuwe, meer besmettelijke Zuid Afrikaanse variant) en de rampzalige gevolgen van een teruglopende economie voor de gehele bevolking. Tegelijkertijd kan het nog even duren voor Malawi de beschikking heeft over vaccins, om haar bevolking te beschermen. De inkoop van de juiste vaccins is in landen als Malawi extra risicovol, omdat er vrijwel geen mogelijkheden zijn om vaccins gedurende langere tijd op zeer lage temperaturen te bewaren. Ook het vaccinatieprogramma uitspreiden over de afgelegen landelijke gebieden is zeker een uitdaging te noemen.
 
Zowel op het Centrum als op het kantoor in Mzuzu is alles erop gericht medewerkers en de patiënten zo goed mogelijk bescherming te (blijven) bieden en alle maatregelen zo goed mogelijk in acht te nemen.
Het werk op her Centrum verloopt ondanks alle omstandigheden goed. In de polikliniek is het erg druk, niet vanwege Covid-patienten maar, met vooral met heel veel malaria patiënten, gemiddeld meer dan vijftig per dag. Het ontbreekt de overheidsklinieken nog steeds aan malaria medicatie, dus zoeken de patiënten uit de wijde omgeving hulp en medicijnen bij de polikliniek van het Centrum, waar men gelukkig nog steeds aan de sterk gestegen vraag kan voldoen.

First lady bij officiele overdracht van Luviri middelbare school

Op maandag 28 september stonden de Luviri middelbare school en het Eva Demaya Centrum in het middelpunt van de belangstelling in bijna heel Malawi. Op die dag werd met een feestelijke ceremonie de gloednieuwe Luviri secondairy school overgedragen aan het ministerie van Onderwijs.

De ceremonie was indrukwekkend, vooral door de aanwezigheid van de First Lady van Malawi, Mrs Monica Chakwera, de vrouw van de nieuwe president zijne excellentie Lazarus Chakwera. Tvan. De First Lady komt uit Noord Malawi en draagt het Centrum een warm hart toe. Zij had de uitnodiging voor het verrichten van de openingsceremonie en de officiële overdracht dan ook met enthousiasme aanvaard.

 
 
 
In haar speech benadrukte de First Lady het vitale belang van onderwijs als een drijvende kracht voor de nationale ontwikkeling van Malawi. Het is de verwachting dat de Luviri middelbare school de komende jaren enorm veel voordeel gaat brengen voor heel veel jonge mensen.

 
 
 
Naast de First Lady was ook de minister van onderwijs aanwezig voor de opening. Mrs Agnes Nyalonje prees de inspanningen van het Eva Demaya Centrum voor het realiseren va deze school. Zij zag er een prachtig voorbeeld in van wat bereikt kan worden met energie, visie, vakmanschap en verstandig gebruik van financiële middelen. De hoge kwaliteit van de diverse gebouwen werd door beide sprekers aangehaald en de donoren in Nederland werden uitvoering geprezen en bedankt voor het mogelijk maken van hele project.
 
Het was een kleine verrassing voor het team van het centrum dat de minister bevestigde dat het ministerie zal zorgen voor boeken, bureaus en ook voor bedden en matrassen voor de hostels.

Aan het bezoek van de First Lady was een enorme voorbereiding vooraf gegaan, met strakke protocollen en veel werk voor het goed laten verlopen van de feestelijke dag met dans en eten en drinken. Maar de positieve reacties en uitgebreide aandacht van de pers uit het hele land voor het project en de feestelijkheden rond de overdracht maakten de extra inspanningen meer dan waard. Iedereen was het erover eens dat de school er prachtig bij staat en spreekt de hoop uit dat de leerlingen hun lessen kunnen gaan beginnen, zodra de Covid-19-aanpak in Malawi dat toestaat.

Beroepsopleiding gaat door

Op het Centrum zijn de beroepsopleidingen van 2020 gestart. De benodigde voorzorgsmaatregelen om Covid-19 verspreiding tegen te gaan, worden in acht genomen (bij aanvang van de opleiding zijn in Noord Malawi vrijwel geen Corona-besmettingen bekend).

In totaal worden dit jaar 12 jonge mensen opgeleid in een beroep. Dit zijn er 2 extra, vanwege het uitvallen van twee studenten van de opleiding kleermaken vorig jaar.
De huidige studenten zijn net als andere jaren geselecteerd door de bestuurders in de dorpen en buurtschappen in de wijde omtrek van het Centrum.
Het zijn jongeren die over het algemeen minder kansen hebben gehad op onderwijs vanwege een thuissituatie waarin een of beide ouders zijn overleden.
Uiteindelijk heeft het bestuur van het Centrum de 12 gegadigden gekozen uit de voorgedragen jongeren uit 10 verschillende dorpen. De leeftijd van de jongeren ligt tussen de 19 en 30 jaar.

Er zijn dit jaar 6 jonge mensen die de kleermakersopleiding volgen: vijf dames en een jongeman. Omdat er vorig jaar twee leerlingen voortijdig de opleiding verlieten en de materialen nog beschikbaar waren, is dit jaar het aantal leerlingen met 2 uitgebreid. De cursus duurt net als in voorgaande jaren in totaal 6 maanden.

Verder worden 4 jongens opgeleid tot fietsenmaker. Deze cursus duurt 3 maanden en de opleiding wordt 2 maal achter elkaar gegeven aan 2 leerlingen tegelijk.


 
Dit jaar stelde het managementteam van het Centrum voor om een nieuwe discipline toe te voegen aan de beroepsopleidingen. Er is besloten om een opleiding in computergebruik toe te voegen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de diensten van een (commercieel) bedrijfje dat deze cursus voor een acceptabele prijs aanbiedt, in het plaatsje Bolero, op 11 km afstand van het Centrum. De cursus duurt 4 maanden. Het Centrum biedt 2 jonge vrouwen de kans om deze cursus te volgen. Omdat zij van buiten Bolero komen, is voor hen ook onderkomen geregeld in Bolero, voor de duur van de cursus.
 
Deze cursus is werkelijk uniek voor de studenten! Het is voor hen de eerste keer dat zij een computer gebruiken, of zelfs maar zien! In deze computercursus leren zij basisvaardigheden voor PC-gebruik en het gebruiken van enkele standaard computerprogramma’s, zoals Word en Excel. Het is de verwachting dat deze basiskennis over computergebruik het een betere kans zal geven een (administratieve) baan te vinden.

Inmiddels zijn de opleidingen goed op gang. Twee studenten zijn tijdelijk afwezig geweest vanwege malaria, maar zij doen intussen weer mee aan de lessen. De leerlingen zijn zeer gemotiveerd en hopen de komende maanden veel te leren.

Bouw van studentenhuisvesting bij de Luvirischool

In januari is het Eva Demaya Centrum begonnen met de derde en laatste fase van de bouw van de Luviri middelbare school. Deze derde fase betreft de bouw van 2 hostels die het mogelijk moeten maken voor studenten om op de campus van de school te verblijven.

 
 
 
 
 
 
 
De start van de bouw werd enigszins vertraagd door de heftige regens in januari en februari, waar men in het noorden mee te kampen had. De regens hadden de wegen onbegaanbaar gemaakt voor de vrachtauto’s met bouwstenen en zand. Maar in de maanden maart en april kon er weer volop worden gewerkt en lukte het de bouwers en andere werklui om achterstanden in te halen.

 
 
 
 
De foto’s geven een goed beeld van de voortgang van de bouw van de verschillende gebouwen. De twee hoofdgebouwen kunnen elk 75 jongeren huisvesten, daarnaast zijn er latrines, wasgelegenheden en keukens.

De bouw verloopt voorspoedig onder leiding van de aannemer van het project, Mr Bosco Zgambo
en door de inzet van het inmiddels ervaren team van werkers en de coördinatie vanuit het Centrum.

 
 
 
Eind april is er nog geen vertraging opgetreden als gevolg van overheidsmaatregelen tegen Covid-19.
Wel zijn alle scholen in Malawi gesloten uit voorzorg tegen verspreiding van het virus, maar de verwachting is dat de nieuwe Luvirischool volgens planning in gebruik kan worden genomen aan het begin van het nieuwe schooljaar in september.

Het centrum in Coronatijd

In de strijd tegen het Covidvirus hebben wereldwijd zeer veel landen maatregelen getroffen. Zo ook in Malawi. Jacqueline geeft een update van de situatie in Malawi en rond het Centrum.

Ondanks eerdere aankondigingen van een lockdown, is er geen complete lockdown in werking in Malawi, maar er zijn wel social distancing maatregelen verordonneerd. Deze zijn in de praktijk voor het grootste deel van de bevolking moeilijk te realiseren, alleen de toplaag van de bevolking doet aan social distancing. Wel zijn er strenge regels voor het openbaar vervoer, waardoor veel minder passagiers in de minibussen en taxi’s kunnen. Als logisch gevolg van deze maatregel zijn de prijzen van het openbaar vervoer sterk gestegen.
De scholen zijn dicht, evenals de lodges in de natuurparken, die afhankelijk zijn van toeristen. Er zijn bijna geen buitenlanders meer in Malawi. Ook het bedrijfsleven en de handel liggen nagenoeg stil omdat thuiswerken in Malawi nog erg ongewoon is. De winkels zijn nog wel open, maar er is weinig activiteit, alleen de dagelijkse handel van verse voedselproducten vindt nog plaats. Het is een geluk dat de oogst net rijp is en de mensen in de dorpen dus voedsel hebben.

Er zijn niet heel veel besmettingen met het Covidvirus in Malawi, maar er zijn intussen wel officieel enkele gevallen vastgesteld in het Noorden. De verwachting is echter dat het werkelijk aantal hoger is omdat er erg weinig getest wordt. Er worden wel tests uitgevoerd in het ziekenhuis in Mzuzu.
De overheid heeft geen enkele mogelijkheid de covid-19 aandoeningen te behandelen. Het officiële advies voor gezondheidscentra zoals Eva Demaya is om patiënten met corona-achtige klachten naar huis te sturen voor zelfisolatie.

Het Centrum heeft zich zo goed mogelijk voorbereid op de Covid-19 uitbraak en de lockdownsituatie. Er is een grote voorraad van medicijnen en medisch materiaal ingekocht (waaronder mondkapjes). Ook de bouwmaterialen voor de middelbare school zijn op voorraad gelegd.
Reizen is officieel niet toegestaan, behalve voor essentiële (gezondheids)diensten, waar het Centrum onder valt. Alle medewerkers van het Centrum hebben een brief met hun eigen gegevens, met de reden voor de noodzaak van hun reis. De kantoormedewerkers in Mzuzu kunnen gedeeltelijk vanuit huis werken.

Op het Centrum verloopt het werk goed. Het is druk in de polikliniek, niet met Covid-19 maar vooral met malariapatiënten. De kliniek krijgt gewoonlijk de standaardmedicatie voor malaria aangeleverd door de overheid, via het ziekenhuis in Rumphi. Deze medicijnen worden gratis aan de patiënten voorgeschreven.
Om onduidelijke redenen worden momenteel geen medicijnen meer aangeleverd door de Malawiaanse overheid. Dit betekent dat Eva Demaya nu zelf alle medicijnen voor malaria inkoopt. Het betreft een duurder medicijn en dat betekent dat de behandeling voor de patiënten die naar de kliniek komen relatief kostbaar is. Het inkopen van medicijnen voor de kliniek gaat vooralsnog goed, er is een kleine voorraad aangelegd.

In de strijd tegen het virus zijn neemt het Centrum ook enkele maatregelen.
De kleuterschool is stilgelegd en de wekelijkse Vimbuzadansen worden niet meer gehouden.
In de dorpen is de sportcompetitie uitgesteld.
De bedoeling is om wel door te gaan met de beroepsopleiding. Die is kleinschalig en kan met voldoende afstand gegeven worden.

Finales voetbal- en netbalcompetitie 2019

Veel inwoners in Noord Malawi kennen inmiddels de traditie van de jaarlijkse sportcompetities in voetbal en netbal en kijken daar reikhalzend naar uit. In het ‘stille’ seizoen – als er op het land niet veel gedaan kan worden – zijn de sportcompetities een welkome afleiding en zeker voor de jeugd die op deze manier op een positieve manier actief blijft en zich kunnen uiten en soms zelfs inkomen kunnen genereren als ze het geluk hebben om door een bedrijf of andere voetbalclub ‘gescout’ te worden en in dienst worden genomen.
 
De competitie bestaat dit jaar uit 79 voetbalteams en 38 netbalteams.
De teams komen uit het hele werkgebied van het Centrum, dat voor de competitie wordt verdeeld in vier zones, te weten Hewe, Mwazisi, Luviri en Bolero. Het Centrum doet ook daadwerkelijk mee aan de voetbal- en netbalcompetitie van de Luvirizone.
 
 
 
 

De teams in elke zone spelen een eigen poule, zowel voor de netbalcompetitie als voor de voetbalcompetitie. In elke zone worden finales gehouden, die de seizoenswinnaar van de zone oplevert. De winnaars van respectievelijk de voetbal- en netbalcompetities waren dit jaar:
Hewe: Katowo Rangers en Katowo Rangers Sisters
Mwazisi: Lusani FC en Galang’anda Sisters
Luviri: Chirambo FC en Chankhomi
Bolero: Mbonekera FC en Mkama Sisters
 
 
De sportcompetitie heeft een behoorlijke omvang en vraagt een goede organisatie: de teams spelen allemaal uit en thuis tegen elkaar, zodat het per zone vaak al om meer dan 400 wedstrijden gaat, die gespeeld moeten worden in een half jaar tijd. Die organisatie wordt tegenwoordig voor een groot deel door de gemeenschappen zelf ter hand wordt genomen door een zonecomité. De zones zijn ook vertegenwoordigd in het overkoepelend comité, waarin ook een aantal stafmedewerkers van het Centrum deelnemen. Alle deelnemers betalen een kleine bijdrage aan de organisatie en voor de prijzen. Het Centrum neemt de rest van de kosten voor haar rekening, met dank aan de ondersteuning door haar sponsors.
 
Organisatoren, spelers, trainers en coaches en grens- en scheidsrechters hebben ervoor gezorgd dat de sport competitie dit jaar wederom voorspoedig is verlopen. In één van de zones was de finalewedstrijd na verlenging en penalty’s in het donker nog steeds onbeslist. Scheidsrechters besloten de teams een extra wedstrijd te laten spelen, die uiteindelijk de winnaar opleverde.

De wedstrijden en zeker de finales trokken een groot publiek, de spelers en hun supporters maken van elke wedstrijd een feestelijk gebeuren.