Tien jongeren geslaagd voor beroepsopleiding

Ook dit jaar werd door het Eva Demaya Centrum een beroepsopleiding voor 10 jonge (tussen de 19 en 25 jaar) mensen georganiseerd. De studenten worden gekozen uit de omringende dorpen, via de daar aanwezige gemeenschapscommittees met goedkeuring van de plaatselijke chief.
De geselecteerde jongeren hebben geen van allen middelbaar onderwijs gevolgd of specifieke vaardigheden waarmee ze kunnen voorzien in hun levensonderhoud.
Dat maakt dat ze kwetsbaar zijn om in behoeftige omstandigheden te raken, met allerlei daaraan gerelateerde problemen.
De beroepsopleiding die het Centrum hen aanbiedt is een exceptionele kans voor de gekozen studenten om een beroep te leren, dat ze zelfstandig kunnen uitvoeren of waar ze een bedrijfje mee kunnen beginnen. De training is bedoeld om hen te voorzien van de nodige kennis en vaardigheden om in de toekomst economisch zelfstandig te worden. Het is de bedoeling dat deze jongeren hun beroepsactiviteiten zullen aanbieden in hun eigen dorpsgemeenschappen, hun dorpsgenoten kunnen hun diensten kopen.

Er waren dit jaar 4 studentes voor de coupeuse-opleiding en aan de opleiding tot fietsmonteur deden 6 jonge mannen mee. Het voornaamste deel van de opleiding bestaat uit praktijklessen. Het laatste deel van de opleiding is een korte cursus business management.
De opleiding voor de coupeuses duurde 6 maanden, van april tot en met oktober. De opleidng voor fietsmonteur duurt 3 maanden en wordt 2 maal achter elkaar gehouden voor elk 3 studenten. Na het afronden van het praktische deel kregen alle studenten gezamenlijk een week lang lessen in business management, gegeven door Mr Simbeye uit Rumphi District, die in dienst is van het Malawiaanse ministerie waar onder andere sociale zaken onder valt.
De bedrijfskundige lessen gingen onder andere over hoe een bedrijf gerund kan worden, hoe productiemaatstaven en kwaliteitsmetingen gebruikt kunnen worden, hoe productiekosten en verkoopprijzen te berekenen en hoe een goede boekhouding gevoerd moet worden.

Het was dit jaar lastiger dan anders om de beroepsopleiding te financieren, omdat de kosten van levensonderhoud van de intern verblijvende studente en ook de prijzen van trainingsmaterialen en de benodigde gereedschappen en materialen voor de starterpakketten in een korte tijd sterk zijn gestegen.
Toch is het de medewerkers en opleiders gelukt om het hele trainingsprogramma te voltooien, zonder vertraging en zonder uitvallers. Dat alles is zeker een compliment waard.

Toch ontkwam het Centrum niet helemaal aan bezuiniging en is er geen feest voor de geslaagden georganiseerd.
De studenten ontvingen hun certificaten en starterpakket in een kleine formele bijeenkomst, waarbij uiteraard het fotomomentje van groep 2022 niet mocht ontbreken. Want wat hadden de dames hard gewerkt aan hun prachtige outfit!