Sportcompetitie 2017 in volle gang

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De sportcompetities in het Noorden van Malawi zijn inmiddels een traditie en er wordt reikhalzend naar uitgekeken. Sport is een welkome afleiding voor jong en oud in de dorpen, voor jongeren om mee te doen in een van de teams en voor vele anderen om mee te leven en mee te feesten bij de wedstrijden. De heren spelen in een voetbalcompetitie, de dames spelen netbal.
De competitie was nog nooit zo groot als dit jaar. Er hebben zich maar liefst 98 teams ingeschreven voor de voetbalcompetitie en 67 teams doen mee aan de competitie voor netbal. Om aan de competitie mee te kunnen doen betalen de teams een kleine bijdrage in de organisatiekosten.

De competitie wordt gespeeld in het hele gebied van Rumphi West, waarbij het gebied wordt ingedeeld in 4 zones. Binnen een zone spelen de teams uit dat gebied tegen elkaar. De winnaars van de 4 zones spelen dan uiteindelijk tegen elkaar in de finales, die altijd veel publiek trekken.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4637″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_single_image image=”4633″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]De meeste deelnemende teams zoeken hun eigen fondsen binnen hun gemeenschap om materialen aan te kopen zoals shirts en voetbal schoenen. Enkele teams hebben het geluk een specifieke sponsor te hebben, zoals het Eva Demaya voetbalteam dat steun krijgt van het Centrum, evenals de Eva Demaya netbalteams. Sport wordt steeds belangrijker en mensen hebben er meer voor over om aan een competitie deel te kunnen nemen.
 
De competities zijn nog in volle gang en langzaam aan komen de zonewinnaars bovendrijven. Op naar de spannende finales![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Het organiseren van de competitie vraagt veel inzet en veel overleg. Iedere zone heeft een eigen commissie die de competitie organiseert. De voorzitters van de vier commissies vormen het hoofdcomité (main committee). Het hoofdcomité heeft een eigen voorzitter, Ackim Ndove en werkt nauw samen met het management team van het Centrum, om alles in goede banen te leiden. De foto’s tonen een bijeenkomst van een zonecommissie en een budgetbespreking met het hoofdcommissie op het Centrum. Ook een deel van het speelschema van 1 van de 4 zones is te zien.[/vc_column_text][vc_column_text]Naast de organisatorische voorbereiding, is het natuurlijk zaak om een goed team samen te stellen en met dit team veel te trainen. De teams worden per seizoen samengesteld en alleen de beste spelers uit de gemeenschap worden geselecteerd, want met wil graag de eer van het dorp hooghouden. De foto’s zijn gemaakt tijdens de trainingen, en op 1 van de foto’s worden de teams vlak voor de wedstrijd toegesproken door de scheidsrechter.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4638″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4635″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4634″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4636″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][/vc_column][/vc_row]