Diplomauitreiking Katowo

Op zaterdag 5 juli ontvingen studenten van Katowo middelbare school in het noorden van Malawi hun diploma. Reden voor een feestelijke bijeenkomst.
Van alle jongeren die in Malawi opgroeien lukt het maar een klein deel – landelijk rond de 10% (Unicef, 2012) – om de middelbare school te doorlopen en werkelijk af te studeren. Vooral voor meisjes is het niet eenvoudig om de middelbare school af te maken, zij haken af om verschillende redenen, maar vooral omdat zij vanuit de traditie op jonge leeftijd trouwen en een kind krijgen voordat zij de middelbare school hebben afgemaakt.

Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren die de middelbare school wel afmaken later trouwen, minder kinderen krijgen, gemiddeld een beter inkomen hebben en in vergelijking met hun dorpsgenoten die niet naar de middelbare school zijn gegaan, een beter leven hebben.

Vanuit die achtergrond steunt het Eva Demaya Centrum jaarlijks 35 middelbare scholieren door hun schoolgeld te betalen. Ook meisjes worden op deze manier door het Centrum geholpen. Deze scholieren zijn allen weesjongeren en zouden zonder de steun van het Centrum geen kans hebben de middelbare school te doorlopen.