Nienke vult de bibliotheek

Nienke in Malawi
Nienke in Malawi

Nienke Verhoeks, Juni – oktober 2010
Op 6 Juni 2010 was het dan zover, mijn grote avontuur in Malawi kon beginnen. Tenminste, zo voelde het toen. Want toen ik weg ging voelde het alsof ik mijn tweede huis verliet om weer terug te gaan naar huis. Ja, dat gevoel krijg je als je 5 maanden als vrijwilliger bij Eva Demaya hebt gewerkt.
Voordat ik naar Malawi vertrok had ik express geen afspraken gemaakt wat ik in Malawi ging doen, vooral omdat ik iets wilde doen wat de locale bevolking nodig achtte. Gelukkig maar, want daardoor heb ik met de Mwalukavichi jeugd een heuse bibliotheek kunnen opzetten. Dit in het gebouw die er in 2006 door Freek en Iris was neergezet. We hebben wel eerst alle muren aangesmeerd en een nieuwe deur in een van de 2 gebouwtjes geplaatst.
Het boeken verzamelen is ook goed gegaan. We hebben een contract voor een jaar afgesloten met de locale overheidsbibliotheek (1500 Kwacha = 7,50 euro), waarbij we direct 4 dozen met boeken konden meekrijgen. Verder kregen we 6 dozen met Engelse boeken vanuit Nederland via de container van Eva Demaya. Ook hadden mijn ouders wat boeken meegenomen en in totaal hebben we nu 700 boeken in de bibliotheek staan! Hiervan zijn 3 Engels-Engels woordenboeken, 1 Engels-chichewa, chichewa-engels woordenboek, en 10 Form 4 (laatste jaar middelbare school) schoolboeken. Ook hebben we iedere week een krant, een Bawo spel, en een stel kaarten, waar gebruik van wordt gemaakt. Twee weken voordat ik vertrok werd de bibliotheek geopend.
Buiten de jeugdclub kon je me ook elke ochtend in de nursery vinden. Wat betekende ’s ochtends verschillende activiteiten in het Engels en veel zingen en dansen.
Ook heb ik nog Engelse les gegeven in groep 8 van de basisschool. Al met al een geslaagde 5 maanden, die nog lang niet vergeten worden!