Malawische overheid draagt bij

Sinds 2002 bieden we vanuit het Centrum reguliere gezondheidszorg aan voor de mensen hier in het noorden van Malawi. Deze dienstverlening wordt enorm gewaardeerd door de vele patiënten die we dagelijks behandelen in de polikliniek. Daarnaast is er de kraamkliniek waar vrouwen voor zwangerschapscontrole kunnen komen, waar bevallingen plaatsvinden en waar ook wekelijks geboorteregeling aangeboden wordt. De jonge kinderen onder de vijf jaar kunnen maandelijks naar de gezamenlijke under-five kliniek komen waar de kinderen opgevolgd en gevaccineerd worden. Mensen die getest willen worden komen naar het HIV laboratorium terwijl mensen die de AIDS medicijnen nodig hebben naar de wekelijkse kliniek komen die daartoe opgezet is. Om de verspreiding van het AIDS virus zoveel mogelijk te voorkomen biedt het Centrum een voorlichtingsprogramma aan bij de mensen thuis in de dorpen. Ernstig zieke patiënten en ondervoedde kinderen worden bijgestaan met voedselpakketten.

Met het Ministerie van Gezondheidszorg in Malawi hebben we vanuit het Centrum in de loop van de jaren een goede relatie opgebouwd. Op 26 km afstand van het Centrum is er een overheidsziekenhuis waarmee we nauw samenwerken. Via het ziekenhuis worden we door het ministerie bijgestaan met:
• medicijnen
• materialen
• personeel.

De medicijnen die het Centrum voor de reguliere gezondheidszorg vanuit de overheid krijgt is LA (Lumefantrine Artemeter) dat voor de behandeling van malaria gebruikt wordt en de anti-retrovirale medicijnen voor AIDS patiënten. Deze medicijnen ontvangen we tot op heden gratis vanuit het ziekenhuis en wordt dan ook zonder doorberekening aan patiënten aangeboden. Maandelijks worden gemiddeld 210 patiënten geholpen met het malaria medicijn en 91 patiënten zijn geregistreerd voor de anti-retrovirale medicijnen.

Medisch personeel EDC 2013
Medisch personeel EDC 2013

De materialen die we via het ziekenhuis van het ministerie ontvangen zijn testen voor HIV, testen voor malaria, latex handschoenen, condooms en klamboes. De klamboes zijn ter preventie van malaria en worden uitgereikt aan zwangere vrouwen, vrouwen die bevallen zijn en moeders met jonge kinderen die voor het eerst naar de under-five kliniek komen. Malaria is nog steeds een van de grootste oorzaken van kindersterfte en het gebruik van klamboes verbetert de situatie.

De medische staf van het Centrum gaat regelmatig naar het overheidsziekenhuis voor bijscholing. Vanuit de overheid is er een strikt bijscholingsprogramma opgesteld en door de goede samenwerking met het ziekenhuis kunnen ook onze personeelsleden hieraan deelnemen. Verder helpt het ziekenhuis ons wanneer we vervanging van personeel nodig hebben. Door deze goede samenwerking is het nog nooit voortgekomen dat we in de kliniek personeelstekort gehad hebben.

Het is dus met de hulp van de Malawische overheid dat we vanuit het Centrum goede gezondheidszorg kunnen aanbieden aan de mensen hier.