HIV/Aids preventie Moeder-op-kind-infectie

Onlangs zijn we op het Centrum begonnen met de preventie van HIV/AIDS infectie van zwangere vrouwen op hun ongeboren kind. Dit betekent dat zwangere vrouwen die voor zwangerschapscontrole komen nu getest worden op HIV/AIDS. Indien zij HIV positief zijn krijgen zij medicijnen voorgeschreven, hetgeen het risico verminderd dat ook het ongeboren kind HIV positief wordt.
Het probleem nu is dat de vrouwen soms liever niet getest willen worden vanwege het stigma en het taboe dat er nog heerst rondom AIDS. Hierdoor blijven er vrouwen weg van de zwangerschapscontrole. Dit is een probleem want hierdoor lopen zij het risico ziek te worden of complicaties te krijgen tijdens de zwangerschap of de bevalling.
Vanaf nu zullen de medewerkers van het Centrum die zich bezighouden met HIV/AIDS voorlichting in de dorpen zich richten op de zwangere vrouwen en hun echtgenoten. We proberen hiermee alle zwangere vrouwen, en hun mannen, te overtuigen zich toch te laten testen en toch naar de zwangerschapscontrole te komen.
In de nieuwsbrief 20 schrijf ik meer over dit preventie programma en de dilemma’s die het met zich meebrengt. In de brief kunnen jullie meer hierover lezen