Eerste hulp met homeopathie

Het Eva Demaya Centrum staat de mensen in de dorpen in het noorden van Malawi bij met een goedkope en aanvullende vorm van gezondheidszorg. De levensverwachting van de mensen in Noord Malawi is schrikbarend laag en de belangrijkste oorzaak daarvoor was (en deels nog is) het ontbreken van goede gezondheidszorg dicht bij huis.
Vaak wacht men te lang om naar een ziekenhuis te gaan omdat het ver weg is en de reis moeizaam of te duur is. Hierdoor overlijden met name jonge kinderen in de dorpen aan ziekten die door snelle behandeling en eerste hulp en goed behandelbaar zijn.

Studenten 1ehulp homeopathieOm hier iets aan te veranderen heeft het Centrum de afgelopen jaren tien mensen opgeleid tot homeopathische gezondheidswerkers. Deze mensen kunnen op een eenvoudige en goedkope wijze een groot aantal aandoeningen en klachten behandelen, zoals onder andere malaria, aandoeningen van de luchtwegen, braken, diarree, koorts, verwondingen, huidklachten. De gezondheidswerkens werken vanuit hun huis in de dorpen en behandelen gemiddeld dertig tot vijftig patiënten per maand. Voor een behandeling vragen ze een kleine bijdrage van rond de 25 eurocent.

Om meer eenvoudige gezondheidszorg in de dorpen aan te kunnen bieden, zijn we in het afgelopen jaar begonnen met een opleiding in eerste hulp met homeopathie voor 24 studenten. De studenten komen twee dagen in de maand naar het Centrum waar zij opgeleid worden door Peter Msowoya, die al zes jaar in het centrum werkt als homeopathisch assistent.

Door het werk van de homeopathische gezondheidswerkers en straks ook de eerste hulp werkers, worden véél meer zieke mensen geholpen in een vroeger stadium. Doordat de mensen nu dichtbij huis toegang hebben tot adequate gezondheidszorg wordt voorkomen dat de ziekte ernstige vormen aanneemt naar infecties, uitdroging of hoge koorts.
Hiermee kunnen levens worden gered!